Mina 10 bästa tips för en plastfri vardag

Är det möjligt att leva utan plast? Eller åtminstone leva med mindre av det? Detta är en fråga som jag ofta får och som jag också frågar mig själv. Det är ganska tufft i denna tid att undvika kontakt med plast helt. Många av oss behöver använda en telefon, köra bil eller arbeta vid en dator i vår vardag, och alla dessa föremål tenderar att ha massor av plast i sig.

Om du tittar dig omkring, kommer du att inse att vi lever i en värld fylld med plast. Det är bokstavligen överallt och även om du har gjort några medvetna val i ditt liv för att bidra till en bättre miljö och minska ditt avtryck med det du gör i det dagliga livet, spelar plast oftast fortfarande en stor roll i det. Plast är så vanligt i vår värld idag att det nästan är omöjligt att föreställa sig ett liv utan det. Allt som krävs är lite medvetenhet och initiativ. Att sträva efter ett plastfritt liv är emellertid ett ädelt och värdefullt mål - och det blir lättare med varje år som går, eftersom fler människor kräver plastalternativ och vägrar att delta i det gigantiska plastavfallet som fyller vår planets deponier.

Att byta till ett helt plastfritt liv är lång övergång men det är möjligt. Det finns det några enkla steg du kan ta i dag som inte tar någon tid eller energi, men som tar dig närmare ett plastfritt liv samt hjälper till att hindra plast från att kväva vår planet och oss själva. Ingen kan göra allt på en gång. Men vi kan alla komma igång tillsammans!

1. Ha alltid med dig en återanvändningsbar shoppingpåse 

 

Sluta köpa en plastpåse varje gång du handlar. Ta med din egen väska och var mer modern på samma gång. En återanvändbar shoppingväska kostar inte mycket och minskar plastavfallet. Ta alltid med dina egna väskor när du handlar, eftersom du ensam kan spara mellan 400 och 600 plastpåsar per år. Plastpåsar tar mellan 15-1000 år att brytas ner, 100 000 havsdjur dör årligen från att ha fått i sig plast. Det är dags att slopa plastpåsen nu. 

2. Sluta använda plast-matlådor/förvaring

 

Oavsett om du förbereder matlådor, beställer takeout eller gå ut för att äta, ta med dig dina egna återanvändbara behållare för smörgåsar, snacks och rester. Detta hjälper dig att uppnå ditt plastfria mål. Plastbehållare/lådor släpper ut kemikalier i maten och vätskorna vi lagrar i dem. Med det sagt så undvik att värma din mat i plastlådor i micron eller ha plastprodukter, inklusive vattenflaskor, ute i solen. Investera i en matlåda i metall/rostfritt stål då kan du vara vara helt säker på att det inte kommer in några plastkemikalier eller gifter i maten. Fördelarna med en matlåda i metall/rostfritt stål är: Miljövänlig, giftfri och 100% återvinningsbar, interiör som varken ger ifrån sig eller kvarhåller smaker samt fri från plast, BPA, ftalater och bly.

3. Sluta köpa vatten på flaska

Jag kan inte upplysa denna punkten tillräckligt, det är den absolut viktigaste att tänka på. Oavsätt om du har som mål att leva ett helt plastfritt liv eller om du bara vill dra ner på din plastanvändning så sluta köpa vatten i plastflaska. Det är så enkelt att ha med dig en egen vattenflaska i väskan. Tänk på att använda en i metall eller rostfritt stål för dom i plast kan släppa ut kemikaler i vattnet. Enligt CRI så slängs runt 60 miljoner plastflaskor VARJE DAG bara i USA. Tänk då hur många det är i hela världen... 

4. Använd naturliga diskborstar och svampar

 
 

Ett rent och plastfritt kök är möjligt genom att välja rengöringsutrustning som är gjorda med naturliga material och använda naturliga rengöringsmedel. Visste du att när du diskar och skrubbar med diskborstar och svampar gjorda av plast så skrubbas också små plastpartiklar bort som sedan hamnar i avloppet. Detta leder potentiellt till att mikroplast hamnar i haven och allt som krävs är en liten disk. Så fort jag fick reda på detta bytte jag till en plastfri diskborste och svamp. Jag är så nöjd med mitt beslut, det är bättre för miljön och snyggare i köket. Fördelar: Miljövänlig, plastfri och 100% återvinningsbar, tillverkad av naturmaterial, lätt att diska med och snygg inredningsdetalj i köket.

5. Säg nej till plastsugrör

 

Att gå ifrån plastsugrör har varit en av de enklare stegen till ett plastfritt liv. Jag gillar att dricka ur sugrör så att utesluta det helt var aldrig något alternativ, så jag införskaffade mig några i rostfritt stål. Jag har två olika storlekar, en för smoothie och en för drinkar och båda i silver och guld. Med dessa kan du avnjuta din drink eller smoothie till 100% utan att behöva tänka på hur du påverkar miljön. Miljoner av plastsugrör som bara har används i några minuter slängs iväg varje dag runt om i världen. Bara i USA anväder man 500 miljoner plastsugrör varje dag. De flersta sugrören används bara en gång för att sedan hamna i soptunnan utan att återvinnas. Sugrör som hamnar i haven blir en fara för fiskar och djur. Om du inte redan har bestämt dig så är det dags nu, börja säga nej till plastsugrör.

6. Använd frukt- och grönsakspåsar när du handlar

  

I dagsläget är det många matbutiker som har tagit bort den lilla plastpåsen till frukt och grönsakerna och ersatt den med en papperspåse. Visst att det är bättre  med papper än plast men det är fortfarande en onördig engångssak. Skippa engångsplastpåsen/papperspåsen och ta med dig en flergångspåse i bomull. Använd påsarna för att bära hem frukt och grönsaker från marknaden, mataffären eller gårdsbutiken. De är även praktiska som förvaringspåse i hemmet, på utflykten eller till gymmet. Förutom att nätpåsen är ett miljövänligt alternativ till plastpåsen, så är den lätt, tar lite plats och expanderar med innehållet, vilket gör att den rymmer mycket. Dessutom ser du innehållet utan att behöva öppna och titta inuti. Varje år konsumeras uppskattningsvis 500 till 1 biljon plastpåsar över hela världen.

7. Plastfri skönhet

  

Skönhetsindustrin genererar mycket plastavfall. Kan det ändras? Schampo, lotion, deodorant: Allt kommer i plast. Men det finns vissa företag som försöker ändra det. Plastfri hudvård kommer att förändra din dagliga rutin och din hud kommer också att tacka dig! Gå över till att använda naturliga produkter som är fria från SLS, parabener. Alla skönhetsprodukter på Thalasso Living är handgjorda i små partier samt tillverkade i Sverige och kommer självklart i en plastfri förpackning. Välj dina produkter från företag som försöker göra skillnad. 

8. Plastfritt smink

 

Har du någonsin hittat en sminkförpackning som inte är gjort utav plast? Nej? jag tänkte väl det, för det har inte jag heller gjort.  100% plastfri makeup som är organisk certifierad , vegan, cruelty-free och inte innehåller syntetiska kemikalier är något vi bara kan drömma om.  Men Zao Makeup kryssar dock av många av dessa punkterna. ZAO är det första påfyllningsbara märket som är 100% naturligt och även certifierat enligt ECOCERTs strikta riktlinjer. Deras sortiment av bambu och återfyllningsbar makeup minskar MYCKET plastavfall i ett område som hittills har varit omöjligt! Även om deras sortiment inte är 100% plastfritt (på grund av hälsa och säkerhet i skönhetsindustrin) strävar de efter att hitta alternativ till plast och kämpar för att ändra hur skönhetsindustrin fungerar. Det är så viktigt för mig att stödja varumärken som Zao, som bevisar att ingenting är omöjligt och gör allt de kan för att minska avfallet, slåss mot djurförsök och skadliga kemikalier. Dem vill verkligen se en förändring i branschen och det är något som jag vill stötta. Jag har snart ett fullt sortiment av deras smink och jag älskar det! Kan verkligen rekommendera det starkt, huden mår så bra av smink som inte innehåller en massa kemikalier. 

9. Byt ut avfallspåsen i plast

  

Det är många som frågar om ett plastfritt sätt att kasta avfall hemma, jag skulle rekommendera att införskaffa er avfallspåsar ifrån Biobag. Påsarna är komposterbara och har en EN-certifiering 'OK Compost HOME' vilket innebär att de är komposterbara med matrester i en hemmakomposteringsbehållare. För få denna  kompostcertifiering tillåts ingen traditionell plast eftersom dessa aldrig kan sönderdelas. Och därför innehåller dessa inga ftalater, BPA eller andra bisfenoler eftersom dessa är mjukgörare som används i traditionell plast!

10. Byt ut tvål- och shampooförpackningar  till bars

 

Att byta från flaskshampo till plastfria alternativ är det bästa valet du kan göra! Det sparar pengar och är bättre för ditt hår och din kropp tack vare att du inte får i dig massa onördiga kemikalier! Dom är fria från SLS, parabener, dofter och naturligtvis plastfria!